Advanced search
     

مستوى تضمين كفايات الخدمات الانتقالية ببرامج التربية الخاصة بالجامعات السعودية

[الملخّص]  [Abstract] 
Type Article
Author القريني، تركي عبد الله سليمان. جامعة الملك سعود، المملكة العربية السعودية.
Second author الخديدي، منى معيوض عطيه. جامعة الملك سعود، المملكة العربية السعودية.
المواش، أمجاد بنت فهد. جامعة الملك سعود، المملكة العربية السعودية.
الحسياني، مريم بنت عبد العزيز. جامعة الملك سعود، المملكة العربية السعودية.
المطيري، ميعاد بنت عايض. جامعة الملك سعود، المملكة العربية السعودية.
الحسياني، لمياء بنت سليمان. جامعة الملك سعود، المملكة العربية السعودية.
بن جبعان، آمال بنت ظافر. جامعة الملك سعود، المملكة العربية السعودية.
Varying form of title The level of inclusion of transitional services competencies in special education programs in Saudi universities [Article]
Pages ص ص. 241-280
Host Item Entry المجلة الدولية للأبحاث التربوية. مج. 47، ع. 3، أغسطس 2023
Electronic Location النص الكامل (PDF)  PDF
Descriptors
Language of document Arabic
Country United Arab Emirates
هدفت الدراسة إلى التعرف على مستوى تضمين كفايات الخدمات الانتقالية ببرامج التربية الخاصة بالجامعات السعودية من وجهة نظر أعضاء هيئة التدريس. بالإضافة إلى دراسة الفروق بين استجابات أعضاء هيئة التدريس تبعا للمتغيرات الآتية: تاريخ تأسيس البرنامج، عدد المقررات الدراسية المتعلقة بالخدمات الانتقالية، ووجود متخصصين في هذا المجال. وتكونت العينة من 164 عضوا من أعضاء هيئة التدريس ببرامج التربية الخاصة، في 22 جامعة سعودية. وأشارت نتائج الدراسة إلى أن تضمين كفايات الخدمات الانتقالية في برامج التربية الخاصة بالجامعات السعودية جاء بدرجة متوسطة. كما أن هناك فروقا في تضمين هذه الكفايات لصالح البرامج الأقدم تأسيسا، والبرامج التي تقدم عددا أكبر من المقررات الدراسية المتعلقة بالخدمات الانتقالية، والبرامج التي يتوفر بها مختصون في هذا المجال. وأخيرا، قدمت الدراسة مجموعة من التوصيات التي يمكن أن تسهم في تحسين تقديم تلك الكفايات ببرامج التربية الخاصة بتلك الجامعات. (الملخص المنشور)
The study aimed to identify the level of inclusion of transitional services competencies in special education programs in Saudi universities from the point of view of faculty members. In addition to studying the differences between the responses of faculty members according to the variables: the date of establishing the program, the number of courses related to transitional services, and the availability of specialists in this field. The sample consisted of 164 faculty members in special education programs in 22 Saudi universities. Results indicated that the inclusion of transitional services competencies in the special education programs in Saudi universities came to a moderate degree. Moreover, these competencies are more included in older established special education programs, programs with more courses related to transitional services, and programs that have specialists in this field. Finally, the results included some recommendations to improve the inclusion of competencies in special education programs in those universities. (Published abstract)

PermaLink  Permalink:

 Reference Management Software:

Refworks Export to Refworks

EndNote Export to EndNote


 Share through social media:




Cite   (APA) Style Always review your references for accuracy and make any necessary corrections before using:
القريني، تركي عبد الله سليمان. (2023). مستوى تضمين كفايات الخدمات الانتقالية ببرامج التربية الخاصة بالجامعات السعودية . المجلة الدولية للأبحاث التربوية. مج. 47، ع. 3، أغسطس 2023. ص ص. 241-280 Retrieved from search.shamaa.org